Dsvh13 » Specials » Schaderegeling

Autoschade en schaderegeling

Als je dagelijks deelneemt aan het verkeer dan is de kans groot dat je vroeg of laat een keer te maken krijgt met een aanrijding. Op zich al naar genoeg, zeker als je door een dergelijke aanrijding ook nog eens letsel oploopt. Na de aanrijding zal bepaald moeten worden wie er aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. In deze special komt u artikelen tegen welke betrekking hebben op de vaststelling van aansprakelijkheid bij autoschade. Zo treft u in deze special een aantal artikelen aan waarin de aansprakelijkheid van bepaalde aanrijdingssituaties wordt besproken alsmede een aantal artikelen over gevallen waarin u een andere, niet verkeersdeelnemer, aansprakelijk kunt stellen voor de schade aan uw voertuig.

Het betreffen hier allemaal informatieve artikelen en ze zijn geenzins bedoeld als "doe-het-zelf"gids voor het regelen van een verkeersschade. Zoals in alle artikelen aangegeven is het bepalen van de aansprakelijkheid in een aanrijdingsschade doorgaans geen kwestie van zwart/wit, daarbij zijn er zoveel mogelijke aaanrijdingssituaties te bedenken die onmogelijk allemaal besproken kunnen worden.

Deze special en de artikelen hierin zijn er wel om u een idee te geven over wat u nu mag verwachten en wat uw rechten zijn binnen de schaderegelingsprocedure. Overigens moet u er rekening mee houden dat als er binnen een schaderegelingsprocedure schuldig wordt bevonden aan een aanrijding dit alleen betekend dat u wettelijk gezien aansprakelijk bent, over uw morele aansprakelijkheid en of u de aanrijding ook daadwerkelijk kon voorkomen zegt dit niets.

Omdat de (financiele) belangen in dergelijke situaties behoorlijk kunnen oplopen is het aan te raden gebruik te maken van een deskundig schaderegelaar op het gebied van autoschade die voor u ook het maximale resultaat uit de betreffende situatie kan halen. Dit kan zijn een schaderegelaar van uw eigen verzekeraar, uw rechtsbijstandverzekeraar of een schaderegelingsbureau indien u van de voorgaande opties geen gebruik kunt of wilt maken.

Indien en of een schade gedekt is op uw eigen autoverzekering kunt u lezen in de special Schaderegeling bij autoschade

Ik hoop dat de artikelen u antwoorden zullen geven op uw vragen. Mocht u van mening zijn dat een bepaald onderwerp moet worden toegevoegd dan kunt u mij natuurlijk altijd een mail zenden.

Aanrijding met een onbekende of niet verzekerde tegenpartij

Het is op zich al vervelend genoeg als u schade heeft opgelopen aan uw auto. Als u er echter ook nog eens de aansprakelijke tegenpartij niet kent of als deze niet verzekerd is dan lijkt het een stuk m…

Aanrijding, zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen

Als u betrokken bent bij een aanrijding of als uw geparkeerd staande voertuig wordt aangereden door een tegenpartij kunt u de schade melden bij uw autoverzekering of uw rechtsbijstandverzekering. Besc…
Aanrijdingen op kruisingen, wie is aansprakelijk?

Aanrijdingen op kruisingen, wie is aansprakelijk?

Het overkomt je, ineens heb je te maken met een aanrijding. Niet alleen het ongemak van schade en de tijd en de geld die het kost om het te herstellen, maar daarna ook nog eens de schuldvraag. Wie hee…

Autoschade door gladde wegen en de overheid

In de winter in Nederland zijn er regelmatig gladde wegen en deze wegen kunnen tot schade leiden, elk jaar weer staan de kranten vol van schade als gevolg van gladde wegen. Maar de overheid moet natuu…

De achteroprijder is altijd schuldig…

Een aanrijding is al naar genoeg, je hebt schade en dat kost tijd en geld. Na de schade komt echter de vaststelling van de schuldvraag en moet er worden bekeken wie er nu aansprakelijk is voor het ont…

Parkeerschade door een onbekende: het Waarborgfonds

Helaas komt het in onze samenleving steeds vaker voor dat uw auto wordt aangereden terwijl u geparkeerd stond en dat de dader geen briefje achterlaat. Indien u zelf all risks verzekerd bent zal uw ver…

Schade door een gebrek aan de weg, wie betaald?

Het deelnemen aan het verkeer brengt een risico met zich mee, het risico op schade. Dit is niet altijd door schuld van een weggebruiker, soms wordt deze schade veroorzaakt door de weg zelf. Een scheef…

Schade door joyriding, wie gaat dat betalen?

Joyriding komt regelmatig voor in onze samenleving en helaas ontstaat hierdoor maar al te vaak schade aan de eigendommen van een ander. Wat nou als u eigendom beschadigd wordt door een joyrider. Wie d…
Schade tijdens inparkeren, achteruit rijden en keren

Schade tijdens inparkeren, achteruit rijden en keren

Om auto te kunnen rijden moet je regelmatig bijzondere manoeuvres uitvoeren als achteruitrijden, keren, invoegen of van rijbaan verwisselen. Maar wie is er nu aansprakelijk voor het ontstaan van de sc…

Vervangend vervoer (huurauto) bij autoschade?

Indien u autoschade heeft is dit op zich vervelend genoeg. Als u echter ook nog afhankelijk van uw auto bent om bijvoorbeeld dagelijks naar uw werk te gaan is het extra vervelend. Hoe is het geregeld…

Waarde van een voertuig bij total loss

Dagelijks zijn er in het Nederlandse verkeer ongelukken. Indien u bij een ongeluk betrokken raakt is het mogelijk dat uw voertuig total loss wordt verklaard. Voor u is het dan van belang te weten hoe…

Waardevermindering van uw auto na een aanrijding

Indien een relatief nieuwe auto wordt aangereden kan de schade doorgaans wel worden hersteld. Helaas worden door de reparatie niet altijd alle sporten van de aanrijding weggenomen. In dat geval is uw…
Gepubliceerd door Dsvh13 op 08-10-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.